Kalevan malja

17.6.2024

Vuodesta 1927 lähtien SM-kilpailuissa on kilpailtu ei pelkästään yksittäisten lajien Suomen mestaruudesta, vaan myös siitä missä seurassa on monipuolisimmat uimarit yli kaikkien lajien. Vuonna 1927 vakuutusyhtiö Kaleva lahjoitti Suomen Uimaliitolle maljan jaettavaksi SM-uintien monipuolisimmalle seuralle. Palkinto on siitä lähtien kiertänyt voittaneiden seurojen kesken ja palkinto on tarkoitettu ikuisesti kiertäväksi.

Uinnin Kalevan Malja ei ole yhtä tuttu suurella yleisölle kuin saman vakuutusyhtiön lahjoittama yleisurheilun Kalevan Malja vuodelta 1909. Samalla tavalla kuin uinnissa, niin myös yleisurheilussa monipuolisin seura voittaa maljan itselleen aina vuodeksi.

Kalevan maljan lisäksi SM-uinneissa jaetaan myös nuorten uintitulosten pohjalta oma palkintonsa, Espoo-malja. Espoo-maljaa on jaettu vuodesta 2005 lähtien, jolloin Uinti Espoo - Esbo Sim ry lahjoitti kiertopalkinnon Uimaliitolle ikuisesti kiertäväksi. Nykyään Uinti Espoon tunnetaan nimellä Cetus Espoo. Palkinto lahjoitettiin vain vuosi sen jälkeen kun neljä espoolaista uimaseuraa yhdistyivät uudeksi Uinti Espooksi.

Kalevan Maljan ja Espoo-maljan voittava seura valitaan seurapisteiden pohjalta, joita jokaisessa lajissa saa 8 parasta loppukilpailun  kilpailijaa. Parhain kilpailija saa yhdeksän pistettä, toinen kahdeksan, kolmas seitsemän ja niin edelleen. Viestikilpailuissa pisteitä pystyy saamaan kaksinkertaisesti yksilölajeihin verrattuna. Viestilajit antavat hyvän kuvan seuran monipuolisesta tasosta.

Tämän vuosituhannen aikana kaksi seuraavat ovat erityisesti voittaneet Kalevan maljaa, Cetus Espoo ja Helsingfors Simsällskap. Cetus on voittanut Kalevan Maljan yhdeksän kertaa ja Helsingfors Simsällskap myös yhdeksän kertaa. Tällä kertaa Märskyssä taas jännitetään mikä seura voittaa tällä kertaa Kalevan Maljan, viekö Cetus taas maljan Espooseen kuten viimesinä kahtena vuotena. Vai saako Simmis pidettyä sen Märskyssä? Vai lähteekö malja Turkuun ÅTuS:ksen kanssa, Ouluun Oulun Uinnin kanssa vai Tampereelle TaTu:n tai UiTa:n mukana?